JAMU SUSUK DARA

Sunday 4 March 2018

Ayam Kampung Masak Lemak

Air tangan isteri dgn penuh kasih sayang..

Ayam kampung Masak Lemak cili api ni mmg salah 1 dari kegemaran suami.Kalau nak masak pastikan ayam kampung..pedas dan menepati citarasa encik suami..

Bila kita masak tu tambah sampai berpinggan-pinggan..tandanya sedap lah tu..tak payah offer nasi tambah dia sendiri akan ambik tambah sendiri..

Saya akan share menu masak lemak dengan awak semua..Pastikan masak dengan muka manis senyuman semua ada..macam masak gak la..cukup bahan semua pastu sedap kan..

Lagi 1 nak tambah saya masak gunakan periuk ajaib Noxxa..mmg sekejapnya masaknya sebab ayam kg ni mmg liat..pakai dapur biasa mmg berjam la nak duduk kat dapur..Guna Noxxa ni dalam 15 min pun dah siap boleh makan dah..nak lagi lembut biarkan sampai 30 minit.

Ayam kampung Masak Lemak Cili Padi

1 ekor ayam kampung/ayam pencen
20 biji cili padi ( ikut suka nak pedas atau kurang pedas )
1 biji bawang besar
2 sudu serbuk kunyit ( nak power guna sebesar ibu jari kunyit hidup )
~ cili,bawang > dikisar,ditumbuk sehingga lumat
2 batang serai ( dititik )
4 biji kentang ( potong 4 )
1 kotak santan ( kalo santan kelapa sebiji )
1 liter air
Garam secukupnya

Cara2
Masukkan semua bahan dalam periuk ..kecuali kentang..tekan Stir fry ..biarkan air ayam tu keluar..dah sebati semua masukkan air.. tekan stop lepas tu tekan HP 15 minit..
Dah berbunyi bep..bep..bep..buka masukkan santan tekan lagi HP 10 minit..biarkan sehingga berbunyi lagi
Akhir sekali masukkan kentang biarkan lagi 5 minit..cara yg sama HP 5 minit

Selamat mencuba...

Masu




Ari ni big boss cuti..dapatla makan ayor tangan isteri yg tak bapo pandai nak masak ni..

No comments:

Post a Comment